dimarts, 7 d’abril del 2015

OCI

Oci dels romans on PhotoPeach 

La societat romana estava dividida per diferents classes socials: en la part més alta amb més riqueses i més poder estaven els senadors, els terratinents i els cavallers i als nivells més baixos els esclaus, els libertos, els estrangers, la pleballa. 

Cada classe social tenien diferents diversions però totes compartien coses en comú, apreciaven molt l'oci, i ho usaven,  per a realitzar activitats divertides a més de socialitzar-se entre ells. Les activitats d'oci més comunes eren les festes religioses, els espectacles i altres celebracions típiques de la cultura romana


OCI I RELIGIÓ


Els romans tenien les seues pròpies festes i celebracions religioses i en, en elles, s'unia el culte religiós amb l'oci. Anem a veure algunes de les festes més representatives.

Les Saturnals equivalen al modern Nadal. Se celebraven del 17 al 23 de desembre i culminaven amb la celebració del Sol Invicte. Els esclaus tenien millor menjar, dies lliures i fins i tot en alguns casos s'intercanviaven el lloc amb els seus senyors. No es treballava, ni hi havia judicis, ni reunions de govern. La gent s'intercanviava regals i celebraven grans banquets públics i gratuïts en el fòrum.

Les Lupercales eren uns festejos molt antics en honor a la lloba que va alimentar a Ròmul i Reme i una espècie de déu Faune que protegia, purificava i donava fertilitat. Venia d'èpoques molt antigues, del ritu de pas dels joves caçadors, i els sacerdots eren adolescents nobles que corrien pels carrers mig despullats perseguint a la gent per a donar-li amb fuets de cuir.


Equiria era una festa en honor a Mart, que celebrava el començament de les campanyes militars i s'acompanyava de carreres de cavalls en el mateix Camp de Mart, una esplanada al nord de la muralla serviana on l'exèrcit acampava abans d'un triomf i on els joves s'exercitaven amb gimnàstica, carreres de cavalls i de carros.


Les festes de Bona Dea, que es feien el 4 de desembre, estaven relacionades amb la fertilitat, el poder de les dones, la curació i eren molt antigues. El més curiós és que es feien a casa d'un magistrat important i solament podien assistir les dones.








ESPECTACLES

Com hem vist, els magistrats organitzaven espectacles per al poble, que acudia a ells gratuïtament. Els favorits dels romans eren el circ, l'amfiteatre i el teatre. En cada edifici es feien diferents espectacles.

El circ era un espai ovalat, amb graderies, una arena central amb un mur en el mitjà. El circ Màxim de Roma mesurava mig quilòmetre i tenia cabuda para quasi 400.000 espectadors.
En el circ es feien carreres de carros, carreres a peu, exhibicions a cavall i lluites simulades entre els joves nobles.

L'amfiteatre era un gran edifici suaument ovalat, com dos teatres junts. Tenia graderies per als espectadors, una arena central i subterranis on s'amagaven animals, decorats i gladiadors. Els espectacles més típics de l'amfiteatre eren lluites de gladiadors, baralles de feres i simulacres de batalles navals.

El teatre no solament albergava obres serioses gregues, sinó que també era escenari d'obres més vulgars, com la manyaga i la pantomima, que eren les favorites del poble.

             CIRC     

     AMFITEATRE

              TEATRE   


OCI I POLÍTICA

A Roma la política a voltes es relacionava amb l'oci, com per exemple, en els triomfs que celebraven els generals victoriosos o en festes i banquets que pagaven els magistrats o els polítics que es presentaven a eleccions per a guanyar popularitat.

El triomf era una desfilada en el qual el general victoriós entrava amb el botí, els presoners i el seu exèrcit fent una processó pels carrers principals, perquè el poble poguera contemplar el producte de les seues conquestes i aclamar-ho. Era un motiu de festa i celebració popular.

A més, els magistrats, com els edils, organitzaven, en les dates de festes religioses, banquets i espectacles, pagats moltes vegades per ells mateixos. 




ELS BANYS

Una de les activitats d'oci que més agradaven als romans era anar a les termes. Es tractava de banys públics on hi havia a més de piscines de diferent temperatura, sales de massatge, saunes, jardins i espais per a la gimnàstica. Però el més important de les termes no era la higiene i cura del cos; sobretot eren espais per a relacionar-se.




OCI PRIVAT

Hem vist fins ara manifestacions d'oci i diversió públiques, fetes en els carrers i organitzades pels dirigents, però l'oci també es donava en el privat.

Per als romans, el sopar, que era el menjar que es feia en caure el sol, era motiu per a realitzar banquets, que, en les cases adinerades i en ocasions especials eren immensos, amb convidats, i menjars exquisits.

Beure en grup era una activitat d'oci que succeïa en tavernes, obertes al públic, en collegies, que eren germanors religioses o laborals i en bordell.

Les festes privades, a més, es feien en les cases amb motiu de noces, naixements i funerals.





Hem trobat un blog, que explica amb més detall les festivitats romanes més importants.  (clica i podràs accedir a l'enllaç)








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada